maandag 12 mei 2014

Entertainment, jongens. Entertainment.

Er is iets dat ik niet begrijp. Ik heb sinds een ongeveer jaar een abonnement bij Ziggo, het pakket met iets van 40 TV zenders. Tussen die zenders zitten een stel Nederlandse, Luxemburgse en Duitse commerciële zenders. En “13th Street”. 

Al deze zenders hebben de zelfde Amerikaanse Meuk Programmering: je kunt, als je dat wilt, de hele dag op wisselende zenders naar Criminal Minds, Law & Order, NCIS en CSI of vergelijkbare series kijken, in elke taal die je maar wilt. 
De series die er op “13th Street” bij komen, zijn steeds absurder. Een eindeloze reeks Superhelden die zich gewoon inzetten voor mensen als jij en ik. Er is nu ook een serie die de verhaalt over Goede Werken der CIA. Agent, meisje, blond, brede glimlach, warme persoonlijkheid, redt links en rechts de mensheid en iedere avond op tijd thuis voor de hamburger. Vertel dat de slachtoffers van de smerige oorlog in Argentinië maar eens; de CIA zit achter een heel groot deel van de ellende waar mensen overal te wereld mee te maken hebben, maar dat ongemakkelijke beeld wordt hier even gecorrigeerd. Insiders weten dat “FBI” staat voor “Fart, Barf & Itch”; is “Criminals In Action” geen gangbare afkorting voor de CIA? 

Bij CSI worden de verhaallijnen steeds ongeloofwaardiger. Een poosje geleden zaten we braaf te kijken naar de gevolgen van een tsunami voor de kust van Florida; tijdens de tsunami werden bankkluizen leeggehaald. CSI Miami, New York en Las Vegas hangen aan elkaar van zorgvuldig bij elkaar verzonnen idioterie, ook weer om de wereld duidelijk te maken dat de mensheid in Amerikaanse handen veilig is en de boef altijd gevangen zal worden. Onverschrokken jongens en meisjes die iedere stouterd te pakken krijgen door middel van reageerbuisjes en high tec gadgets. Allejezus, wat een onzin! 

Criminal Minds draait om vrouwenhaat en is van een sadisme waar Saddam Hoessein jaloers op zou zijn geweest. 
Bij NCIS met Gibbs doet sinds kort een wonderkind van de NSA mee. Ook om aan te geven dat het met al die afluisterpraktijken wel mee valt. ´t Zijn best goeie gasten eigenlijk, die paranoïde afluiste-raars. NSA, CIA – mensen zonder sociale vaardigheden creëren vanuit angst lange termijn problemen, die ze dan zelf gaan oplossen. Net Hallibarton, het bedrijf van Chaney, de voormalige vicepresident onder Bush. Eerst in het kader van “De oorlog tegen het Terrorisme” Irak en omringende langen platbombarderen en vervolgens met regeringscontracten het boel weer op laten bouwen door je eigen bedrijf. National Geographic en Discovery liggen in dat verlengde. Onwaarschijnlijk oninteressante onderwerpen. Maar zet er “American” voor of “War” achter en je hebt weer een meukserie die de ongebreidelde geweldigheid van de Amerikaanse maatschappij illustreert. 


Entertainment, jongens. Entertainment. Wie kan daar nou iets op te-gen hebben? En dus mogen wij, Ziggo klanten, tot ons onuitsprekelijke geluk, ook genieten van al deze propaganda. En dat mag ook nog eens op vrijwel alle 40 zenders! Maar wat moet je met al die zenders als er op bijna iedere zender Amerikaanse Meuk wordt uitgezonden? Je talen bijhouden? Op de hoogte blijven van de CSI Nieuwste Laboratorium Technieken?


Natuurlijk zijn er mensen die dit helemaal geweldig vinden. Niets mis mee. Maar degenen die het niks vinden, zitten via dat 40-zenders-pakket ook aan de meuk vast. 
     “Kijk dan niet”, zul je misschien zeggen. 
     “Nee”, zeg ik, “maak die pakketten niet zo groot als er geen variatie in het programma-aanbod zit!” 

Je hebt zat aan vijftien zenders ... 

Daarbij: is het technisch onmogelijk om klanten hun eigen pakket te laten samenstellen ..? 

Trouwens ... gewoon de TV eruit kwakken en een goede krant in huis halen, want dacht je daar van, Ventje?


eVmP.12.5.2014